Finn szauna

finnszauna.jpgA közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték. A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték, és egészen a XVII. század végéig használták.
Legfontosabb jellegzetessége a magas környezeti hőmérséklet (85- 100 c fok között), melynek hatására erős izzadás lép fel, a verejtékkel együtt kiürülnek a szervezetből a felgyűlt salakanyagok. A bőr erei kitágulnak, felülete verejtékezni kezd. De itt, mint az igazi láznál, a verejtékezéssel nem csökken testhőmérsékletünk, az erek tágultak, folyamatosan felveszik környezetük hőmérsékletét.
A mesterséges lázban javulnak az anyagcsere folyamatok, fokozódik a szervezet vérellátása. (A rendszeresen szaunázók a verítékezéssel kevesebb ásványi anyagot veszítenek, mint alkalmi társaik, sóháztartásuk hozzászokik a stresszhez, s jobban szabályozza a folyamatot.) A szaunázás segít a lappangó betegségek felszínre kerülésében, legyőzésében, hiszen felerősíti a szervezet öngyógyító képességét. A szauna melege olyan számunkra, mint a hüllőknek a napsütés. Hatására életre kel szervezetünk, fokozódik belső elválasztású mirigyrendszerünk működése, valamint különböző szerveink is élénken reagálnak a hőmérséklet és páratartalom változására.

finszauna.pngA szaunázás azonban nemcsak a gőzkamrában való tartózkodást jelenti, egészséges embereknél szorosan hozzátartozik a hideg fürdő, zuhanyozás is. A finnek télen, ha kijönnek a szaunából, meghemperegnek a hóban, majd visszamennek a melegbe. A hőfokváltozás (akárcsak a hideg-meleg-hideg zuhanyozás) edzi a bőrünket, élénkíti testünket, szellemünket, erősíti idegrendszerünket. A melegben kitágulnak a pórusaink, könnyebben távoznak a salakanyagok, a hidegben összehúzódnak bőrünk pórusai, elzárván az utat a baktériumok és vírusok elől. Az összehúzódás és a kitágulás váltakozása megfiatalítja, rugalmassá teszi bőrünket. A szaunázás azért is más, s jobb, mint a gőzfürdőzés, mert itt különböző illóolajokat is párologtathatunk, s juttathatjuk hatóanyagaikat megnyílt pórusainkon keresztül a szervezetünkbe. Ezzel fokozhatjuk a szauna meghűléses betegségekkel szembeni gyógyhatását, a megfelelő olaj párologtatásával pedig javíthatjuk lazító, nyugtató atmoszféráját. A rendszeres szaunázással elejét vehetjük a visszatérő légúti megbetegedéseknek, s jó kondícióban tarthatjuk magunkat. A szaunázás nem fogyaszt, hiszen a súlycsökkenést a vízveszteség okozza, de felgyorsult vérkeringésünk (szívünk a normális mennyiség 1,5-2-szeresét pumpálja) beindítja szervezetünk egészséges működését. A városi, ülő foglalkozást végző, keveset mozgó, helytelenül táplálkozó, dohányzó ember számára a szaunázás lendítő erőt adhat az életmódváltáshoz. Az életre kelő szervezet a dohányzás elhagyása után, a rendszeres szaunázás nyomán jelzi majd, hogy szüksége van a rendszeres mozgásra, sportra, kirándulásra. Az addig sokat éjszakázó, tévéző, nehezen elalvó vagy kimerülten ágyba dőlő ember a folyamat végére átalakul. Igényt érez arra, hogy szakítson rossz szokásaival, egészségtelen életmódjával.

Online

vendég: 4, tag: 0 ...

legtöbb 46
(tag: 0, vendég: 46) - 01 okt : 03:04

Tagok: 2
Legújabb tag: bivi

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
button.jpg Torrent linkcsere Google PageRank